2020. október 3., szombat

Miért épp könyvturista?

Avagy: hogy mi köze az olvasásnak a kalandozáshoz, a komfortzónához meg a határok feszegetéséhez?

Számomra az olvasás egyben kalandozás is: a könyvek és történetek világában, térben és időben, az ismerősben és az ismeretlenben. Műfajtól, nyelvtől, stílustól, korosztálytól és minden mástól függetlenül minden egyes könyv, amit elolvasok, része ennek a kalandozásnak, amiben hol az a jó, hogy ismerős, régóta kedvenc környezetben időzhetek, hol meg pont az, hogy egészen új tájakra juthatok el. 

Pont, ahogy az utazásban vagy a kirándulásban, ugyanolyan feltöltődés visszatérni a jól bejáratott helyekre, mint amilyen izgalmas fölfedezni valami eddig idegen terepet. Csak épp az olvasással ráadásul anélkül teheti meg mindezt az ember, hogy ki kellene tennie a lábát az ajtón! Arról már nem is beszélve, hogy a könyveken keresztül eljuthatunk olyan helyekre, olyan korokba és olyan világokba is, amiknek a meglátogatása a jelenben (na meg a valóságban) igencsak lehetetlen volna... Hát, ezért vagyok én lelkes könyvturista.

És úgy gondolom, az olvasásra ugyanolyan igaz, mint az élet sok más területére, hogy akármilyen kellemes is az ember jól ismert komfortzónája, ugyanolyan fontos feszegetni annak határait, ki-kilépni belőle, tudatosan minél nyitottabban, befogadóbban állni a világ sokszínűségéhez, a lehető legtöbb mindent megismerni. Mert sosem lehet tudni, milyen kaland vár ránk, mit tudhatunk meg a világról - és saját magunkról! Egy biztos: akár megríkat vagy megnevettet egy olvasmány, akár föltár előttem valami egészen újat, vagy épp több szálon is kötődik hozzám, akár megkérdőjelez vagy pont, hogy megerősít bennem valamit, könyvturistának lenni soha, de soha nem unalmas!

És akkor azt még nem is említettem, egy telhetetlen könyvturista bizony el-elkalandozik néha a könyvek világán kívülre is... De persze ugyanúgy, ahogy egy könyv sem áll soha teljesen magában - mert mindig eszembe jut róla valami, amit már olvastam, illetve fölkelti az érdeklődésemet egy (vagy több) másik könyv iránt -, szinte garantált, hogy egy filmet, színdarabot, sorozatot vagy épp musicalt is könyvekkel fogok összekötni. És itt most nem csak az adaptációkra gondolok ám...

Szóval, nevezhetnénk mindezt könyvmániának vagy könyvmolyságnak is. De ha már kalandozom a könyvek világában és azon túl, komfortzónán belül és kívül, akkor találóbbnak tűnik egy olyan megnevezés, amiben benne van ez az utazás, vándorlás, barangolás könyvről könyvre, történetről történetre, olvasmányról olvasmányra. Könyvturizmus, határok nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése