2021. február 27., szombat

#HetiTéma: Első félévi könyvmegjelenések (realitás)

A hét témája 8.

Milyen könyvek érdekelnek nagyon az év első felének megjelenéseiből? Ezúttal tematikában a realitás talaján maradva - legalábbis többé-kevésbé...

A tavalyi nehéz, zűrös, lehetetlen helyzet után idén lassan éledezni kezdenek a kiadók is, és ha minden igaz, már így az év elején, aztán tavasszal-nyáron is sorra érkeznek majd az érdekesebbnél érdekesebb, izgalmasabbnál izgalmasabb, különlegesebbnél különlegesebb kötetek. Csak győzzem őket (na meg az eddigieket) olvasni!

Telhetetlen könyvturistaként, akit jó sok-sok minden érdekel, még ilyen nehezített körülmények között sem egyszerű leszűkítenem a kínálatot; így ezúttal az alapvetően reális szépirodalommal, életrajzi művekkel és szórakoztató regényekkel foglalkozom, a tőlem megszokott eklektikus felhozatalt összeválogatva.

Jesmyn Ward: A csontok megmaradnak (XXI. Század kiadó)

A Hallgasd a holtak énekét! írónőjének ez a korábbi, szintén nagy sikerű, díjnyertes regénye eredetileg a tavalyi Könyvfesztiválra érkezett volna, azóta fáj rá a fogam...

Egy mélyszegénységben élő lány és családjának sorsa a Katrina hurrikán idején, Mississippi egy tengerparti városában.

Nyilván nem könnyű olvasmány, de egy ilyen egészen egyedi nézőpontú történetről kár volna lemaradni. Ward a saját tapasztalataira alapozva ír mind a részben a gyerekkori otthonáról mintázott Bois Sauvage városáról (ami más regényeiben is felbukkan), mind a pusztító hurrikánról.

Stacey Halls: A lelenc (XXI. Század kiadó)

Az angol írónő első regénye, a Familiárisok már a polcomon várja, hogy elolvassam, annyira fölkeltette az érdeklődésemet a boszorkányüldözés korába kalauzoló történet.

Így természetesen a következő regényére is nagyon kíváncsi vagyok, ami szintén a múltba visz vissza. Árvaház és örökbefogadás, szülők és gyerekek, származás és család... A két regényt az anyaság-gyerektelenség és a súlyos titkok tematikája is összeköti. Egyik jobban hangzik (és néz ki), mint a másik!
További első féléves megjelenések a kiadótól, amik nagyon érdekesnek tűnnek - na, de még az én olvasói/vásárlói kapacitásom sem végtelen, úgyhogy egyelőre csak messziről szemezgetek velük:

A könyvkötő (Bridget Collins)
Könyves könyv, gótikus mese, történelmi regény némi mágikus realizmussal.
Nyugati szél (Samantha Harvey)
Egy kis angol falu lelkészének középkori nyomozása egy titokzatos haláleset ügyében, az időben visszafelé haladva.
Fenegyerekek (Michael Chabon)
Egy könyve befejezésével küszködő író kénytelen számot vetni az életével és a karrierjével. Nagyon szeretem Chabon írásait, és emlékeim szerint a regényből jó néhány évvel ezelőtt készült film (Wonder Boys - Pokoli hétvége) is tetszett.
Nem vagyunk már gyerekek (Emma Straub)
Családi kapcsolatok, felnőtt gyerekek és szüleik viszonya, emlékek és konfliktusok, szembenézés és megbocsátás.

Deborah Feldman: Exodus (Libri kiadó)

A már bemutatott Unortodox - A másik út c. memoár folytatása, a haszid közösséget hátrahagyó írónő további útkereséséről.

Természetesen ezt is tervezem beszerezni - amint végzek az első kötet elolvasásával...




Stájn Emma: Kőbölcső (Libri kiadó)

A saját tapasztalatok alapján írt könyv nem árul zsákbamacskát: nehéz, de reális, hiteles történet arról, milyen is nevelőszülőnek lenni. Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van c. kötetének elolvasása után természetesen fölkeltette az érdeklődésemet ez a könyv, biztosan mindenképp érdemes beszerezni.

Tényleg nagyon kemény olvasmánynak ígérkezik, de engem már az alapkoncepció nagyon megfogott magának. Hiszen a könyv pontosan azt mutatja be, hogy habár sokan ódzkodnak idősebb, nem fehér bőrű gyerekeket, pláne kisfiúkat magukhoz venni, mert (teljesen tévesen) azt hiszik, velük nehezebb vagy problémásabb, lám, egy szőke, kék szemű, látszólag tökéletesen tündéri, kétéves kislány is képes igen súlyos kihívások elé állítani az embert. Mert ahány gyerek, annyi sors, életút, előtörténet, háttér, család... 

A küzdelmeket sehol nem lehet teljesen megúszni-megelőzni (a vér szerinti családokban sem, ugye), de lehet őket enyhíteni, ha a szülők reális elképzelésekkel indulnak neki a vállalásuknak, és ha a közeg, család, rendszer, társadalom nem nehezíti még tovább a dolgukat - márpedig ebben mindenképpen sokat segíthetnek az ilyen könyvek, történetek.

Agatha Christie:
Pókháló, Parker Pyne esetei, Ház a sziklán (Helikon kiadó)

Mindig jöhet újabb Christie-krimi - ez nem is kérdés!

Én különösen szeretem ennek a kiadói sorozatnak azokat a darabjait - legyenek akár regények, novellák vagy éppen színdarabok átdolgozásai -, amik nem a leghíresebb alakokról szólnak, hanem a kevésbé közismert karakterek kalandjairól.

Ezeket a műveket (legjobb emlékezetem szerint) még nem olvastam, így hát pláne alig várom, hogy beszerezhessem őket.
De persze Hercule Poirot vagy épp Miss Marple "újabb" nyomozásaira is bármikor vevő tudok lenni, és mindig kíváncsian várom, hogy milyen kötet jelenik meg legközelebb a krimikirálynő megunhatatlan életművéből.

Casey McQuiston: Vörös, fehér és királykék (Könyvmolyképző kiadó)
Cuki, könnyed, mégis tartalmas romantikus regény egy alternatív mai világról, ahol az Egyesült Államok elnöknőjének fia és a brit királyi család egyik hercege egymásba szeretnek, ezzel persze mindenféle nemzetközi diplomáciai-politikai felbolydulást okozva. Mindig örülök, ha ilyen lazább-könnyedebb, aranyos, de azért sokatmondó, érdekes, egyedi szerelmes regényre bukkanok, ami föl tudja kelteni a kíváncsiságomat, mert néha pont az efféle könyvek kellenek az ember lelkének!

Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről (Libri kiadó)
Frissen megjelent, jópofa romantikus komédia egy könyvesboltot vezető házaspárról, akik már a gyerekvállalást tervezgetnék, miközben az üzlet nem megy valami fényesen - na, ez se egy mindennapi love story. Ráadásul a történet kizárólag listák formájában van elmesélve, ahogy a férj megpróbál megoldást találni mind biznisz-, mind babatéren, mert semmiképpen nem akarja cserben hagyni a feleségét. Naná, hogy egy ilyen könyvmoly románcnak nem bírok ellenállni!

Rachel Cusk: Körvonal (Park kiadó)
Egy beszélgetős regény: egy nagy sikerű, roppant elismert szépirodalmi trilógia első kötete. Egy frissen elvált írónő utazás közben beszélgetésbe elegyedik a legkülönfélébb emberekkel, ezekből a társalgásokból rajzolódik ki a regény története. Nagyon érdekesen hangzik ez a különleges koncepció, és habár nem hiszem, hogy egyhamar sort fogok keríteni a könyvre (túl sok olvasnivaló, túl kevés idő, ugye), de azért álmodozni szabad! Elena Ferrante nápolyi regénysorozatát is imádom, úgyhogy nyitott vagyok további kortárs "magasirodalmi" kalandozásokra.

Simon Winchester: A professzor és az őrült (Park kiadó)
Az alcím magáért beszél: Mese gyilkosságról, tébolyról és egy szótárról - naná, hogy érdekel! Egy hihetetlen barátság története a tizenkilencedik századból, ami a világ egyik leghíresebb szótárához kötődik. Az Oxford English Dictionary szerkesztője 1896-ban úgy döntött, hosszú levelezés után személyesen is fölkeresi a szótár egyik leglelkesebb önkéntesét, akiről végig azt hitte, hogy egy elmegyógyintézet orvosa. Amikor azonban ellátogatott az intézetbe, kiderült, hogy a rengeteg szócikk, idézet és példamondat beküldője nem más, mint az egyik ápolt... Ez is inkább a hosszabb távú (ha egyáltalán valaha sorra kerülő) olvasmányok kategóriájába tartozik nálam, de lám, pont erre (is) jó ez a blog: hogy itt kivetíthetem/megoszthatom a végtelen hosszú olvasói váró- és kívánságlistámat!

Angie Thomas: Concrete Rose
The Hate U Give - A gyűlölet, amit adtál előzménye, ami Starr édesapja, Maverick Carter történetét meséli el. Amint elolvasom a nemrég beszerzett, a szintén Garden Heights világában játszódó On the Come Up-ot, tuti lecsapok rá, mert úgy odavoltam a THUG-ért, hogy nem bírok betelni Angie Thomas írásaival.

Maggie O'Farrell: Hamnet
Eddig mindent imádtam, amit O'Farrelltől olvastam, s ez a tavaly megjelent történelmi regénye is hatalmas olvasói és kritikai siker lett, ráadásul igencsak (hátborzongatóan) aktuális: Shakespeare gyermekként meghalt kisfiának történetét meséli el, akit valószínűleg a pestisjárvány vitt el... Az eredeti, angol kiadás tavasszal jelenik meg puha kötésben (azaz az olcsóbb, számomra is elérhető kiadásban) - és persze reménykedni is szabad, hogy hátha előbb-utóbb megjelenik magyar fordításban... Akárhogy is, jöhet!

Mint ez a lista is ékesen bizonyítja, hiába nem a külcsín a lényeg, hanem a belbecs, azért én egy csodaszép borítónak sosem tudok ellenállni... Éljenek soká a kívül-belül csodás könyvek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése